+358 40 512 32 96

Ajankäyttö puhuttaa aina. Mennään siis suoraan asiaan. Millainen on sinun aikaperspektiivisi? Kuinka pitkälle suunnittelet tekemistäsi? Mitä saat aikaiseksi? Mikä on se suurempi tavoite, jota kohti kuljet? Miten pitkälle tulevaisuuteen sinun teoillasi on vaikutusta?

Työurani alkupuolella kysyin esimieheltä mikä kaikki kuuluu tehtäviini.

”Kaikki se, mikä työpöydällesi ilmestyy”, esimies vastasi.

Ajankäytön näkökulmasta päivät olivat yhtä kaaosta, työpöydälleni ilmestyi eri tahoilta jatkuvasti kiireisiä tehtäviä ja potentiaalisia kriisitilanteita. Itsellä ei ollut kykyä priorisoida, eikä esimiehen kommentti ainakaan tilannetta parantanut. Itse asiassa tunsin oloni suorastaan alimittaiseksi.

Onneksi on ollut mentoreita, coacheja ja hyviä työelämän roolimalleja ja ennen kaikkea kantapään kautta tullutta oppia.

Aikaperspektiiviin on tullut uusia ulottuvuuksia. On tullut kykyä olla läsnä tässä hetkessä, edessäni olevassa ihmisessä, käsillä olevissa asioissa. Asioiden oikea-aikainen tekeminen tulee jo luonnostaan. Teen enemmän asioita, jotka vaikuttavat pidemmälle tulevaisuuteen, vievät elämää ja tekemistä haluamaani suuntaan.

Millaista sinun ajankäyttösi on? Riittääkö aika tärkeitten asioitten tekemiseen? Ja riittääkö aikaa pohtia sitä, mihin aikasi käytät?

Ekaluokkalainen tyttäreni pääsi pari viikkoa sitten ensimmäistä kertaa kävelemään kaverinsa kanssa kaksin koululle. Iltapäiväkerhosta hakiessani tyttö hymyili leveästi.

”Me myöhästyttiin viisitoista minuuttia”, tyttö kertoi.

”Eksyittekö?”

”Ei, kun me jäätiin ihailemaan kukkia.”

Oli pakko vain hymyillä. Tytöt olivat tehneet valintoja. Perille pääsy ei vielä ole muodostunut tärkeämmäksi kuin matkanteko. Kiire ei vielä ole osa heidän kokemustaan. Ja hyvä niin.

Pysähtelen myös itse matkallani, hämmästelen välillä suomen kielen sanoja ja niiden sisältöä. Yksinkertainen kysymys: ”Mitä sait aikaan?” voidaan tulkita monella tavalla. Mitä sait aikaiseksi? Mitä sait mahtumaan käytettävissä olevaan aikaasi?

Minulta on usein kysytty, miten ehdin tehdä kaiken sen, mitä elämässäni teen. Vastaus on melko yksinkertainen. Jätä muiden asioiden tekemisen vähemmälle. Keskityn itseni, perheeni, työni kannalta olennaisiin asioihin. Olen samanaikaisesti haaveilija ja realisti. Kaikkea voi elämässä tehdä, mutta ei yhtä aikaa.

Ajankäyttö on yksi niistä taidoista, jotka parhaimmillaan kypsyvät vuosien myötä. Tulee tärkeyden perspektiivi, tulee kykyä tehdä valintoja, rohkeutta sanoa tärkeille asioille ”kyllä” ja asioille, joita emme halua tehdä tai jotka eivät ole tärkeitä, ”ei”.

Mikä mielenkiintoisinta, kyse ei ole ajan hallinnasta, siitä, että pyrkisimme pakkomielteenomaisesti kontrolloimaan aikaa ja aikatauluttamaan kaikkea. Parhaimmillaan kehittynyt ajankäyttö on sitä, että ajasta tulee joustavaa, muovailtavaa, aikaan tulee virtaavuutta ja kykymme ohjata ajan käyttöä lisääntyy. Jää jopa ylimääräistä aikaa, aikaa olla läsnä elämän yllättävissä tilanteissa.

Warren Buffet, legendaarinen sijoittaja, on käyttänyt paljon aikaansa mentoroiden uusia sukupolvia. Tästä videosta löydät vinkit, joita hän antoi palveluksessaan olleelle lentäjälle ajankäytön ja valintojen tärkeydestä.

Minua kiinnostaa myös, miten sinä olet ratkaissut ajankäyttösi haasteet?

Mikäli et ajankäyttöäsi ole vielä ratkaissut, muista, että henkilökohtainen coaching-prosessi on parhaimmillaan elämäsi mullistava panostus. Kun hetkeksi pysähdyt, luot itsellesi tilaa ja avaruutta. Löydät rohkeutta ja uskallusta käyttää aikasi siihen, mikä sinulle merkitsee pitkällä tähtäimellä eniten.

Vain yksi elämä. Miten sinä aikasi käytät?

Ota yhteyttä: Leadershift Coach Minna Sütö, GSM +358 40 512 32 96. Jos aikaa on, ilmoittaudu maksuttomaan LEADERSHIFT. Uuden ajan johtajuusvalmennus -webinaariin tästä.

Minna Sütö on kahden pienen lapsen äiti, onnellinen vaimo, yrittäjä, johdon ja esimiesten coach, yrittäjämentori ja vapaa-aikanaan historiallista romaaniaan työstävä kirjoittaja.

Pin It on Pinterest

Share This