+358 40 512 32 96

Näkemyksellisyys on sana, joka esiintyy useammin työpaikkailmoituksissa kuin artikkeleissa ja blogipostauksissa. Pari viikkoa sitten LinkedIn-feedissäni käytiin kuitenkin vilkasta keskustelua näkemyksellisyydestä. Sen jälkeen  olen haastatellut useita näkemyksellisiä johtajia ja asiantuntijoita – ja haastattelut jatkuvat edelleen. Ties vaikka materiaalista syntyisi kirja. Tai ainakin pari blogipostausta.

Näkemys on omakohtaiseen oivaltamiseen perustuva hahmotustapa ja siihen perustuvaa omaleimaisuutta. Näkemys syntyy kun ihminen tunnistaa suhteita tai yhdistää assosiatiivisesti objekteja ja tekoja jotka voivat auttaa ratkomaan uusia ongelmia.

Jokainen näkemyksellinen ihminen on tietenkin yksilö ja menestyy omalla tavallaan. Tässä silti seitsemän asiaa, jotka yhdistävät näkemyksellisiä menestyjiä. Toivottavasti tunnistat myös itsesi näistä ja saat omaa ajatteluasi liikkeelle esittämieni kysymysten avulla.

1. UTELIAS NÄKEMYKSELLISYYS

Näkemykselliset menestyjät ovat älyllisesti uteliaita ihmisiä. Tutkimusten mukaan uteliaisuus tukee uuden oppimista. Se myös auttaa sietämään pelkoa, riskejä ja epävarmuutta. Niinpä näkemyksellisillä on aina uudet jutut, uusia oivalluksia, uutta pohdittavaa.

Mitä uutta olet oppinut tänään?

2. INTOHIMOINEN NÄKEMYKSELLISYYS

Näkemyksellisille menestyjille intohimo omaan asiantuntemukseen on asenne, sisäisen palon lähde. Se on halua olla tänään parempi kuin eilen ja huomenna parempi kuin tänään. Se on valo, joka syttyy silmiin ja kirkastaa kasvot. Se on myönteistä energiaa, joka tarttuu ympäristöön ja saa muutkin mukaan.

Mikä saa sinun silmäsi syttymään?

3. RATKAISUKESKEINEN NÄKEMYKSELLISYYS

Näkemykselliset menestyjät ovat tajunneet, etteivät kohtaa työssään ongelmia. He kohtaavat vain ratkaistavia asioita ja keskittävät energiansa ratkaisuiden löytämiseen.

Oletko osa ongelmaa vai ratkaisua?

4. AJATUSTAITOINEN NÄKEMYKSELLISYYS

Näkemykselliset menestyjät kehittävät määrätietoisesti viittä ajattelun perustaitoa.

Kysele. Vertaile. Yhdistele. Perustele. Valitse.

Neljän ensimmäisen taidon harjoittaminen tekee heistä uskottavan asiantuntijan. Viides ajattelun taito vaatii jo rohkeutta. Näkemyksellinen menestyjä ei jätä päätöksentekoa jonkun muun vastuulle.

Mitä ajattelun perustaitoa voisit tällä viikolla kehittää?

5. ASSERTIIVINEN NÄKEMYKSELLISYYS

Näkemykselliset menestyjät tuovat perustellut näkemyksensä rohkeasti ja painokkaasti esille. Heillä on kyky assertiiviseen eli jämäkkään vuorovaikutukseen, itseään ja muita kunnioittaen.

Jämäkkä, aggressiivinen vai ovimatto? Mikä on sinun suosikkikulmasi?

6. MÄÄRÄTIETOINEN NÄKEMYKSELLISYYS

Näkemykselliset ymmärtävät asioiden tärkeysjärjestyksen ja tärkeiden asioiden kiireellisyyden ja saavat asiat tapahtumaan oikealla ajalla.

Mille tärkeälle asialle sinun pitäisi antaa enemmän huomiota?

7. TULOSHAKUINEN  NÄKEMYKSELLISYYS

Näkemykselliset menestyjät eivät etene urallaan pelkästään huulia ja käsiä heiluttelemalla. He tuottavat organisaation tuloksista leijonanosan – ja usein jopa ylittävät heille asetetut tavoitteet.

Miten tämän viikon suunnitelmasi tukevat pitkän aikavälin tavoitteitasi?

***

Bonuksena vielä tämä: näkemykselliset ihmiset toteavat yhteen ääneen, että näkemyksellisyys kehittyy toisten näkemyksellisten ihmisten seurassa. Käy siis tämän listan ajatukset ja kysymykset läpi oman sparrauskumppanisi kanssa, nappaa kiinni siitä mikä natsaa ja jätä omaan arvoonsa se, mistä ei ole sinulle hyötyä.

Kerro kommenteissa tai laita yksityistä palautetta siitä, mitä sinä vielä listalle lisäisit tai mitä ajatuksia se sinussa herättää.

Ja jos kaipaat uusia näkökulmia, uutta ajattelukumppania ja sinulle räätälöityä kehityspolkua, ota yhteyttä!

Minna Sütö työskentelee näkemyksellisten asiantuntijoiden, johtajien ja yrittäjien kanssa. Hänen erityisosaamistaan on näkemyksellisen asiantuntijuuden ja johtajuuden kehittäminen sekä asiantuntijabrändien rakentaminen.

Jos haluat lähteä kehittämään itseäsi tai tiimiäsi uudelle tasolle, laita viestiä sähköpostitse minna.suto(at)creativecompassconsulting.fi tai soita + 358 40 512 32 96.

Tavataan. Tutustutaan. Tehdään ihmeitä.

Pin It on Pinterest

Share This