+358 40 512 32 96

Sain kerran lähtöhaastattelussa työpaikkaa vaihtavalta konsulttikollegalta reipasta kritiikkiä aiheesta muutosjohtajuus. Hänen näkökulmastaan eräs sisäinen muutosprosessi oli hoidettu perin kehnosti, ja analyyttinen kun oli, hän luetteli pitkän listan asioita, jotka olisi pitänyt tehdä paremmin.

”Olet ihan oikeassa, paljon olisi voitu tehdä paremmin”, myönsin. Olisin voinut jopa lisätä hänen listalleen asioita.

Hetken mietittyäni sanoin kuitenkin: ”Nyt kun olet vaihtamassa työpaikkaa, niin haluaisin jättää tällaisen asian mietittäväksi. Organisaatioissa on sellainen piirre, että sulla on tietyt resurssit käytettävissä – ihmisiä, rahaa, aikaa. Niiden puitteissa toimitaan ja tehdään parhaamme. Hommaa ei hoidettu täydellisesti, mutta se hoidettiin niin hyvin kuin oli mahdollista niillä resursseilla, annetussa ajassa. Ja usko tai älä, siitä tuli myös kiitosta.”

Näkemyksellinen johtaja tunnistaa olennaisen

Ajattelin myöhemmin, että kompleksisessa ympäristössä ratkaistavia ongelmia on aina enemmän kuin niiden ratkomiseen käytettävää aikaa. Se aiheuttaa usein valtavaa riittämättömyyden tunnetta ja saattaa lamaannuttaa yksilön tai jopa koko organisaation toiminnan.

Muutosjohtajuus tarvitsee näkemyksellistä asiantuntijuutta ja johtajuutta. Vaikka muutoksella halutaan parantaa tilannetta ja ratkoa ongelmia, muutos lähtökohtaisesti rikkoo olemassaolevia (hyviäkin) käytäntöjä ja luo alkuun lisää ratkaistavia ongelmia.

Näkemyksellinen johtaja ei tavoittele sitä, että kaikkiin ongelmiin löydetään ratkaisut. Hän pyrkii tunnistamaan tärkeimmät (merkityksellisimmät) ongelmat ja keskittää resurssit niiden ratkomiseen.

Näkemyksellisellä johtajalla on kyky sietää keskeneräisyyttä ja epätäydellisyyttä. Kun tärkeät asiat toimivat, voi suhtautua rennommin niihin hiertäviin hiekanjyväsiin. Mikään organisaatio ei tule toimimaan täydellisesti, kukaan ihmisistä ei ole erehtymätön. Mitään muutos ei tee organisaatiota valmiiksi – kulman takana odottaa jo seuraava muutoksen aalto.

Näkemyksellinen johtaja luo ymmärrystä

Ja näkemyksellinen johtaja muistaa sen, että johtajakin on ihminen. Siis itsekin lähtökohtaisesti keskeneräinen ja epätäydellinen. Tämä oivallus tuo armollisuutta itseään ja muita kohtaan.

Tarkoittaako tämä sitten, että näkemyksellinen johtaja on laiska? Ei tietenkään.

Näkemyksellisyyden ytimessä on prosessi, jota englanninkielellä kutsutaan nimellä sensemaking. Vapaasti käännettynä se tarkoittaa ymmärryksen luomista ja merkityksen antamista, olennaisen hahmottamista. Kykyä toimia epävarmuuden keskellä.

Näkemyksellinen johtaja muodostaa itselleen ymmärryksen tulevasta. Sitten hän jakaa ja kehittää tätä ymmärrystä tiiminsä kanssa jatkuvassa dialogissa.

Miksi muutos on tärkeää juuri nyt? Mistä ollaan tulossa ja minne menossa? Mikä muuttuu, mikä pysyy samana? Millä keinoin pääsemme haluamiimme tavoitteisiin?

Keskustelut antavat näkemykselliselle johtajalle tarpeellista tietoa siitä, miltä asiat näyttävät tiimiläisten näkökulmasta. Tämän tiedon avulla hän pystyy toimimaan paremmin.

Jaettu ymmärrys tekee muutoksesta yhteisen asian, muutosten merkityksellisyys tai merkityksettömyys kirkastuu. Valinnat selkiytyvät. Tekeminen helpottuu. Tulee onnistumisia. Tulee kokemusta, uudistunutta näkemystä. Asiat menevät eteenpäin.

Näkemyksellinen johtaja oppii palautteesta

Kävin jutun alussa mainitsemani kollegan kanssa lounaalla puolisen vuotta työpaikan vaihdon jälkeen. Nykyään hän vastaa muutosprosesseista erään suuren asiantuntijaorganisaation sisäisenä konsulttina, valtavien odotusten ja paineitten keskellä.

”Minna, ymmärrän nyt, mitä sanoit silloin. Tehdään parhaamme käytettävissä olevilla resursseilla”, hän tiivisti.

”Ja otetaan palaute vastaan, kun sitä tulee”, lisäsin nauraen.

Sitä nimittäin tulee. Olit sitten kuinka näkemyksellinen tahansa.

Minna Sütö on näkemyksellisten asiantuntijoiden ja johtajien coach ja konsultti. Hänellä on paljon kokemusta erilaisista muutostilanteista, organisaatiouudistuksista ja näkemyksellisen tulevaisuuden suunnittelusta.

Kun tarvitset luottamuksellista keskustelukumppania tai haluat kehittää näkemyksellistä johtajuutta, soita + 358 40 512 32 96 tai laita sähköpostia osoitteeseen minna.suto (at) creativecompassconsulting.fi

Pin It on Pinterest

Share This