+358 40 512 32 96

Parhaat keskustelut ovat niitä, joiden tuloksena ymmärtää omaa näkökantaansa ja siihen liittyviä seikkoja entistä monipuolisemmin. Myös toisen ihmisen maailma on avautunut uudella tavalla. Kun kuuntelemme empaattisesti, tilannekuvamme voi muuttua nopeastikin.

Huonoimmat keskustelut puolestaan ovat niitä, joissa keskustelijat osoittavat kyvyttömyyttä eläytyä toisen osaan ja kokemus kohtaamisesta jää syntymättä: ”Toinen puhuu aidasta, toinen aidan seipäästä.” Tällaisissa tilanteissa on tyypillistä, että vaikka asiat saataisiin runnottua jomman kumman osapuolen mukaiseen päätökseen, päätöksenteon tavasta jää paha maku.

REPIVÄÄ JA RAASTAVAA RETORIIKKAA

Seuraan aika ajoin amerikkalaista politiikkaa etäältä. Oma eläytymiskykyni on ollut koetuksella, kun kuluneen viikon aikana olen katsonut Yhdysvaltojen senaatin oikeusvaliokunnan kuulemistilaisuutta suorassa lähetyksessä

Tuomari Brett Kavanaugh, joka on presidentti Trumpin ehdokas korkeimman oikeuden tuomariksi, on ollut myrskyn silmässä. Professori Christine Blasey Ford on syyttänyt häntä lukioaikana tapahtuneesta raiskausyrityksestä, jonka tuomari puolestaan on ehdottomasti kiistänyt. Myös muita ahdistelusyytöksiä on tullut esiin.

Republikaanit, jotka haluavat Kavanaugh’n varmistaa nimityksen, uskovat häntä ja nuijisivat mielellään nimityksen läpi nopeasti. Demokraatit, jotka puolestaan vastustavat Kavanaugh’n nimitystä, uskovat professori Fordia  ja ovat vaatineet FBI:n tarkempia tutkimuksia.

Se, mihin oma huomioni on kiinnittynyt, on ollut molempien puolueiden ajoittain repivä ja raastava retoriikka, korostuneen mustavalkoinen ajattelu. On vaikea käsittää, että sekä demokraattisenaattorit että republikaanisenaattorit ovat saman maan kasvatteja – niin erilaisista maailmankuvista heidän näkemyksensä kumpuavat.

Kavanaugh on kuvattu yhtäällä pyhimysmäiseksi kuoripojaksi ja toisaalla kaiken pahan ilmentymäksi. Senaattorit ovat näyttäytyneet pääosin kuuroina ja haluttomina keskusteluun. On väitetty, että he ovat kohdistaneet puheenvuoronsa omalle valitsijakunnalleen, ei niinkään totuuden selvittämiseen tai yhteisen ymmärryksen rakentamiseen.

ROHKEITA TEKOJA

Kuvaamani mustavalkoisuus ei kuitenkaan ole koko kuva Yhdysvaltojen poliittisesta todellisuudesta.

Sovittelevammasta asenteestaan tunnettu republikaanisenaattori Jeff Flake lipesi aivan viime hetkellä puolueensa linjoista ja vaati nimitysäänestykselle viikon lykkäystä, jotta FBI ehtisi tutkia syytöksiä.

”Tämä repii maamme kahtia”, Flake perusteli. ”Meidän on oltava huolellisia näin tärkeän nimityksen kanssa.”

Juuri ennen ratkaisevaa äänestystä kaksi aktivistinaista pysäytti senaattori Flaken ja vetosi häneen, jotta hän toimisi omantuntonsa mukaan – ei puolueensa ohjeistuksen mukaan. Flake kuunteli.

Hetki, jolloin senaattori Flake nousi ylös ja lähti takahuoneeseen neuvottelemaan tilanteesta demokraattiystäviensä kanssa, oli dramaattinen. Yhden miehen toiminta muutti tässä kohdin historian kulkua. Lopulliseen äänestystulokseen tällä ei ehkä ole vaikutusta, mutta ainakin Flake huomioi vastapuolen tarpeen tulla kuulluksi prosessin toteuttamista koskevissa kysymyksissä.

MSNBC-kanavan uutisankkuri Chris Hayes haastatteli päivää oikeusvaliokunnan kuulemistilaisuuden jälkeen demokraattisenaattori Chris Murphyä. Haastattelupätkän voit katsoa täältä.

”Ihmiset kysyvät: miten he voivat olla ystäviä keskenään? Miten sinä voit olla vihaamatta heitä? Olen itse välillä niin vihainen, että huudan televisiolle. Miten sinä pärjäät senaatissa psykologisesti ja emotionaalisesti?” Hayes kysyi senaattori Murphyltä.

Senaattori Murphyn kommentti yllätti. Hän kertoi ensi töikseen pyrkineensä ymmärtämään vastapuolen näkökulmaa: ”Menin erittäin konservatiivisen senaattoriystäväni luo ja kuuntelin, miten hän prosessoi syytteitä.”

Ristiriitatilanteessa ei auta kaivautua omaan poteroon. Jotta asioita saataisiin eteenpäin, olisi parempi pitää ovet ja ikkunat auki.

”Minusta on tärkeää kyetä asettumaan täysin eri tavoin ajattelevan ihmisen kenkiin. Senaatissa tätä vuoropuhelua tapahtuu itse asiassa enemmän kuin arvaattekaan. Ymmärrämme, että maailmankatsomuksemme ovat erilaisia, äänestäjäkuntamme ovat erilaisia ja ekosysteemit, joissa toimimme, ovat erilaisia. Jos elät republikaanien ympäröimänä ja kuuntelet päivitäin Fox-uutiskanavaa, näet maailman kovin toisella tavalla (kuin minä demokraattisenaattorina)”, Murphy jatkoi.

Senaattori Murphyn mukaan vuoropuhelu edellyttää aitoa halua ymmärtää vastakkaisia näkemyksiä ja pyrkimyksiä. Jostain löytyy se maasto, jossa voidaan tehdä ihmeitä: ottaa huomioon myös muiden tarpeet.

Viime vuosina olen itse havahtunut tähän samaan itsekin uudella tavalla. Tärkeää ei ole ainoastaan tulosten saavuttaminen, tärkeää on myös se, miten ne saavutetaan. Aidossa dialogissa kyse ei ole omien periaatteiden myymisestä, vaan yhteisen hyvän hakemisesta. Olen pikkuhiljaa alkanut ymmärtää myös pyhän Fransiskuksen rukouksessa esittämän toiveen viisautta.

”Niin että en yrittäisi niin paljon etsiä lohdutusta kuin lohduttaa muita,

hakea ymmärtämystä kuin ymmärtää toisia.”

On jotenkin tervehdyttävää huomata, että pahimpien ristiriitojen keskeltä löytyy aina ihmisiä, joiden pyrkimys on rakentaa siltoja, ei muureja. Myös Yhdysvalloissa.

POHDI NÄITÄ

Tässä muutamia sovittelevaan ja siltoja rakentavaan asenteeseen ja toimintatapaan liittyviä minämuotoisia lauseita pohdittavaksesi.

  • Neuvotteluissa pyrin toimimaan molempien osapuolten edun mukaisesti.
  • Kuuntelen avoimesti kriittisiä näkemyksiä ja kysyn tarkentavia kysymyksiä ymmärtääkseni paremmin.
  • Pyrin löytämään yhteistä maaperää, jotta voisimme päästä sopimukseen.
  • Kannan oman vastuuni ihmissuhteitteni ongelmatilanteista.
  • Olen tietoisesti kehittänyt taitojani erilaisten konfliktien ratkaisussa.
  • Läsnäolollani on ristiriitatilanteissa rauhoittava vaikutus.

Mitkä näistä toimintatyyleistä tai ajattelumalleista vaikuttavat myönteisesti sinun ja ympäristösi elämään? Mikä on oma vahvuutesi? Millä alueella haluaisit erityisesti kehittyä? Ja lopuksi bonuskysymys niille onnekkaille, jotka arvioivat omat siltojen rakentamisen taitonsa erinomaisiksi – miten voit auttaa muita kehittämään näitä taitoja, joita niin kipeästi tarvitaan?

Minna Sütö on Leadershift Coach, jonka monet asiakkaat rakentavat työssään yhteistä näkemystä ja pyrkivät siksi kehittämään sekä empaattisen kuuntelun että aidon vuoropuhelun taitoja. Mikäli etsit itsellesi coachia ja haluat varata maksuttoman tutustumisajan, ota yhteyttä täältä. Tai soita + 358 40 512 32 96.

 

Pin It on Pinterest

Share This